Un neamț și-a vândut telefonul pentru a ajuta 100 de țigani români din Berlin

Reportajele despre țiganii de etnie română care fură sau își instalează tabere ilegale apr aproape zilnic în presa din Europa. De foarte puține ori apar însă și reportaje care mai degrabă îi compătimesc pe țigani și arată condițiile de viață precare în care trăiesc.

Un reportaj realizat de cotidianul german BZ Berlin și preluat de ziarulromanesc.de  arată cum, sub un pod de lângă gara centrală din Berlin, trăiesc aproximativ 100 de romi, veniți din România, în cele 30 de corturi care reprezintă pentru aceștia casă.

Pascal, un student la informatică în vârstă de 27 de ani, a fost cel care a descoperit întâmplător tabăra în care își duc aceștia zilele. În timp ce fuma o țigară pe balconul de acasă, a observat cum cotrobăia o țigancă de aproximativ 60 de ani prin containerele de gunoi ale blocului. De foame, mânca oase de pui. Câteva le-a pus într-o pungă, pentru a-și hrăni copiii.

Pascal nu a stat pe gânduri. Fiind la rândul lui tată, a umplut o sacoșă cu haine și jucării pentru copii și s-a lăsat condus de femeie în tabăra ilegală în care trăiește.

Stau ascunși de ochii lumii, neobservați și nederanjați. Nici ei, la rândul lor, nu deranjează pe nimeni. În apropiere de ei se construiește o nouă clădire. Cetățeni europeni, în inima capitalei germane, trăiesc în condiții mizerabile.

Singuel este neamtul care i-a ajutat pe tiganirul lor venit este din vânzarea ziarului „Motz”. Odată pătruns în lumea romilor, tânărul student s-a hotărât să facă un gest rar: și-a vândut telefonul, iar cu o parte din banii primiți a umplut un cărucior cu cumpărături pe care l-a oferit comunității care trăiește sub pod.

„Nici mie nu îmi este ușor, la sfârșitul lunii nu mai am aproape niciun ban. Dar nu pot trece cu vederea situația în care se află acești oameni, ei nu au absolut nimic”, a declarat Pascal.

Deși s-au bucurat extrem de tare pentru donația făcută de studentul informatician, mulți dintre romi nici nu erau prezenți. Erau plecați în oraș pentru a strânge câțiva euro din vânzarea ziarului „Motz”.

Citește întreaga poveste pe ziarulromanesc.de

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri