Urmează sfârșitul Uniunii Europene în forma actuală. Franța, Germania, Italia și Spania vor Europa cu două viteze

Liderii francez, german, spaniol şi italian au pledat luni, cu prilejul unui mini-summit desfăşurat la Paris, pentru o Europă cu mai multe viteze care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte, relatează AFP citată de Agerpres.

“Unitatea nu este uniformitate”, a subliniat preşedintele francez, François Hollande, gazda acestui mini-summit organizat la Palatul Versailles unde au fost prezenţi cancelarul german, Angela Merkel, şi premierii spaniol, Mariano Rajoy, şi italian, Paolo Gentiloni, scrie agerpres.ro.

“Este motivul pentru care pledez în favoarea unor noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferenţiate”, a explicat şeful statului francez într-o declaraţie comună înaintea unui dineu de lucru.

În opinia sa, “câteva ţări” ar putea “merge mai repede” şi “mai departe în domenii ca apărarea, zona euro, prin intermediul aprofundării Uniunii economice şi monetare, ca armonizarea fiscală şi socială, ca tineretul şi cultura”.

“Câteva ţări ar putea merge mai repede şi mai puternic, fără ca restul să fie îndepărtate, dar fără ca altele să se poată opune”, a precizat François Hollande.

Liderii din cele mai importante patru ţări ale UE se vor întâlni cu omologii lor europeni, joi, la Bruxelles, o nouă etapă înainte de summitul menit să relanseze procesul european, la 25 martie, în capitala Italiei, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Pentru Angela Merkel, europenii trebuie “să aibă curajul să accepte cu unele ţări avansează mai repede decât altele”, fără “să se închidă pentru cei care sunt în urmă”. “Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat cancelarul german.

La rândul său, şeful guvernului italian a pledat pentru “o uniune europeană mai integrată”, dar cu “diferite niveluri de integrare”.

În ce îl priveşte pe Mariano Rajoy, el a afirmat că “Spania este pregătită să meargă mai departe pe drumul integrării cu toţi care vor dori să o urmeze”.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri