Veste bună pentru românii din UK. Camera Lorzilor a aprobat amendamentul care garantează drepturile imigranților deja stabiliți în UK

Camera Lorzilor a aprobat miercuri, 1 martie,  un amendament la proiectul de lege privind declanșarea Brexitului, pentru a garanta drepturile cetățenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit înainte de ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite EFE.

Cu 358 de voturi pentru și 256 împotrivă, guvernul britanic a suferit prima înfrângere pe timpul adoptării acestui proiect de lege, care a fost aprobat de Camera Comunelor la începutul lui februarie cu o largă majoritate și fără niciunul din amendamentele opoziției.

Decizia Camerei Lorzilor (camera superioară a Parlamentului de la Londra) poate întârzia calendarul prevăzut de șefa guvernului britanic, conservatoarea Theresa May, pentru a iniția decuplarea de Bruxelles, notează EFE.

Guvernantii vor fi obligati sa publice in maximum trei luni de la declansarea procedurii de iesire o serie de propuneri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni care locuiesc deja in Regatul Unit.

De asemenea, cetatenii europeni vor trebui sa beneficieze in continuare de dreptul de rezidenta in Marea Britanie.

Conservatorii nu se bucura de o majoritate in Camera Lorzilor, insa guvernantii pot in continuare sa abroge amendamentul intr-un vot din Camera Comunelor, care va intarzia insa calendarul promis de prim-ministru cu privire la declansarea iesirii din Uniunea Europeana.

Guvernul Marii Britanii s-a aratat dezamagit de decizia parlamentarilor de a amenda legislatia Brexit-ului.

”Suntem dezamagiti ca lorzii au ales sa amendeze o lege votata de reprezentantii Camerei Comunelor. Pozitia noastra cu privire la cetatenii europeni au fost clarificata in mod repetat. Noi vrem sa garantam cat mai curand posibil drepturile cetatenilor europeni care traiesc deja in Marea Britanie, dar si drepturile britanicilor care locuiesc in alte tari ale UE”, a declarat o purtatoare de cuvant de pe Downing Street.

Vă reamintim că deputații britanici au votat, acum două săptămâni  împotriva garantării dreptului cetățenilor UE din Marea Britanie, înainte ca premierul Theresa May să declanșeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru ieșirea din UE.

Cu 332 de voturi pentru și 290 împotrivă, adică o majoritate de doar 42 de parlamentari, conservatorii au respins amendamentul parlamentarului laburist Harriet Harman la Legea Brexit, prin care se garanta dreptul de a rămâne în Marea Britanie a cetățenilor UE care veniseră înainte de 23 iunie 2016, data referendumului.

Votul dat de parlamentarii britanici a născut numeroase controverse cu privire la modul în care actuala majoritate dorește sau nu să respecte drepturile cetățenilor europeni care se aflau deja în Marea Britanie înainte votului care a decis ieșirea din Uniunea Europeană. Lipsa garanțiilor oferite acestora nu poate decât să genereze suspiciune din partea europenilor care își văd amenințat viitorul stabil în Marea Britanie.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri