VIDEO Părintele Calistrat: „Toate bisericile noastre creştine sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare“

Părintele Calistrat, care slujeşte la Mănăstirea Vlădiceni, localitate situată la 10 kilometri de municipiul Iaşi, adună zeci de mii de like-uri şi share-uri pe reţelele de socializare unde are conturi. Practică o predică tranşantă, ieşită din tiparele clasice creştin-ortodoxe.

Părintele Calistrat administrează atât un blog personal, cât şi conturi pe reţelele de socializare Facebook şi Google+. Acolo postează zeci de poveţe însoţite de fragmente video filmate în timpul slujbelor ţinute la mănăstire.  Postările sale adună sute de like-uri şi share-uri, iar fiecare film adună zeci de mii de vizualizări. Părintele a ajuns la inima credincioşilor creştin-ortodocşi, prin discursul tranşant şi viu, pigmentat cu exemple din viaţa reală, comparaţii şi sfaturi concrete pentru îndreptare.

Una dintre predicile care face valuri pe pagina sa personală de Facebook datează din 23 februarie: “Toate Bisericile noastre creştine sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare, care-s pline de drăcuşori şi au în ele regulile lor. – Nu băga anafora în gură întâi! Nu lua aghiazma întâi! Nu pune mâna acolo! De ce ai cumpărat lumânarea aia? De ce ai păşit aşa? De ce ai călcat pe preşul ăla? – Astea nu ţin de ortodoxie!”

Cu o zi înainte a postat o altă critică, adresată destul de tranşant unora dintre colegii lui de preoţie: “Să nu vorbeşti fără să gândeşti şi să nu dai drumul la cuvinte până nu le măsori! Noi, cum prindem pe cineva nou în Biserică îl sfătuim atât de bine, încât ăla fuge şi se închide în casă şi nu mai calcă în Biserică, să nu se întâlnească cu “profesorul” lui. Noi trebuie să fim ponderaţi, atenţi, calculaţi şi echilibraţi în tot ceea ce facem”.

“Personalitatea părintelui Arsenie Boca nu poate fi conturată de creştinii pietişti sau «amatorişti» . Mulţi au început să facă o obişnuinţă din a face cale bătătorită la mormântul părintelui doar de imagine şi că dă bine la curriculum vitae. Nu, fraţilor! Pe părintele Arsenie Boca nu-l încântă cu nimic faptul că mii de creştini îi deranjează liniştea somnului trecător”. Problema clevetirii la biserică este pusă într-o altă predică a ieromonahului, din 17 ianuarie: “Babele din biserică au scris a cincea evanghelie. Ce spune o babă e lege, ce spune preotul este îndoielnic. Şi vrajitoarea te trimite la biserică, dar ăla este drum cu păcat”.

Şi turnătorii din timpul comunismului, inclusiv cei cu sutană sunt vizaţi în discursul ieromonahului ieşean. “Comunismul s-a folosit de Biblie, a instruit activişti de partid, cu dorinţa de a pune în contradicţie clasele sociale. Săracul să sară la bogat, cel ce munceste, de ce are? Dar Sf. Ap. Pavel spune: «Cine nu lucreaza, nici sa nu manance!» Este bogat cine se straduieste si Dumnezeu nu il condamna. Dar il priveste cum intelegi raportul dintre bogatia materiala si cea spirituala. («Bogatia de ar curge sa nu iti lipesti inima de ea»)”.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri