VIDEO: Povestea americanului care a renunțat la averea din SUA și a devenit călugăr în România

Povestea călugărului Sava de la manastirea Oasa este una de-a dreptul  captivantă.  In strana din mănăstirea Oașa, muscand fiecare cuvant, il remarci inca de cum pasesti in biserica pe parintele Sava. E american, calugar la Oasa de aproape 15 ani. S-a nascut intr-o familie de catolici dar in adolescenta l-a descoperit pe Dostoievski si asa s-a apropiat de biserica. A fost contabil la una dintre cele mai mari banci din SUA, dar la 40 de ani s-a hotarat sa se calugareasca.
A intrat intr-o manastire ortodoxa in Ohio. Acolo a inceput sa fie atras de ortodoxismul romanesc. A ajuns mai apoi la Muntele Athos, dar pentru ca in munte erau deja prea multi straini, staretul manastirii Karakalo l-a fost trimis la Oasa, un loc despre care stia cate ceva. Asa ca in anul 2000 a ajuns cu o valiza in mana la poarta manastirii.

„La inceput n-am fost deloc impresionat. A fost un loc primitiv, baietii de aici au fost prea tineri, nu foarte maturi, mi s-a parut ca manastirea de aici a fost foarte urata pentru ca a fost cosntruita cu ieftin. Am fost ascultator si am ramas aici si dupa 3 ani m-am intors la vatoped si am zis: parinte, as prefera sa stau aici, la vatoped, sa nu ma intorc in Romania. Si el s-a uitat la mine cam asprun si a zis voia lui Dumnezeu. si ce sa zic decat yes”.

Staretul Iustin isi aminteste si acum cum l-a botezat pe parintele Sava in manastire. „Era nerabdator. merge pe la beciuri pe acolo si gaseste butea noastra de varza si zice botezati-ma in asta. Ne golim noi varza de acolo, o spalam noi acolo, dar, na ca burlacii am spalat-o numai un pic. Am adus-o aici un miros de varza. L-am botezat acolo. 3 saptamani a mirosit a varza. Veneau oamenii, miroseau. In loc sa simta miros de tamaie…varza murata, frate…”

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri