BREXIT: Scoția ia în calcul să se rupă de Marea Britanie

Încă o veste nu foarte bună vine după ce britanicii au votat pentru ieșirea din Uninunea Europenă.  Opţiunea organizării unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei ‘este pe masă’, a declarat vineri prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, informează AFP şi Reuters. “Un nou referendum este foarte probabil”, a declarat aceasta.

“Este important să analizăm paşii necesari”, a mai precizat Nicola Sturgeon, care a explicat că faţă de referendumul din 2014, contextul s-a schimbat semnificativ.

Vă amintim că Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum cu privire la părăsirea Regatului Unit. Atunci 55,3% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Marea Britanie, unul dintre principalele argumente fiind tocmai apartenenţa la UE.

În același timp Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă față politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor media, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are “consecinţe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieşire.

Ideea unui referendum de unire cu Irlanda este suținută vineri dimineața și de Martin McGuinness, vicepremierul Irlandei de Nord.

Vei mai jos un video cu declarația premierului scoțian:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri