Iohannis: România continuă drumul european, economia este în siguranță

România rămâne atașată proiectului european, fiind convinsă că UE trebuie să continue, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis citat de Agerpres. 

“Am analizat situația creată de votul de la referendumul care s-a ținut ieri în Marea Britanie și care, din nefericire, și noi regretăm acest lucru, s-a soldat cu ceea ce se cunoaște deja Brexit, adică Marea Britanie va părăsi UE. Noi regretăm acest vot, dar, în același timp, vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot. UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o țară care a dorit să fie membră în UE, o țară care a susținut puternic ideea europeană. Și, în acest context, vreau să spun după aceste consultări foarte clar: România rămâne atașată proiectului european, România este convinsă că UE trebuie să continue, e un proiect bun și trebuie să fim parte din el”, a punctat  șeful statului, la finalul unei reuniuni de urgență de la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai precizat că a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale și cu reprezentanții guvernului și aceștia l-au asigurat că votul din Marea Britanie nu va putea afecta în mod major economia României și stabilitatea țării noastre. 

Mai mult, Iohannis le-a transmis un mesaj românilor care locuiesc în UK și a declarat că România va negocia cu toate armele pentru a putea asigura respectarea drepturilor acestora și condiții normale de ședere și de muncă de care românii din Marea Britanie să beneficieze. (În acest context vă amintim că timp de doi ani Marea Britanie va trebui să respecte legile Uniunii Europene și nu se va schimba nimic din punct de vedere al pieței forței de muncă. Abia după negocierile care vor dura doi ani, Regatul Unit va putea ieși din UE și eventual aplica alte legi).

În schimb Digi 24 a transmis că leul a suferit o depreciere temporară și a ajuns la 4.5 lei pentru un Euro. În schimb este cea mai mică depreciere a unei monede din zona noastră, monedele din țările vecine suferind deprecieri mult mai mari. 

UPDATE: Și premierul Dacian Cioloș a făcut la ora 13.30 o declarație de presă. Acesta a subliniat că nu va exista un impact economic imediat asupra României. El a spus că pe termen mediu și lung există posibilitatea unui impact dar acesta va fi analizat în timp. 

El s-a dresat direct și românilor care muncesc și locuiesc în UK și le-a transmis acestora că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care aceștia le au. Cioloș a făcut referire la perioada de minim 2 ani care va urma și a subliniat că în această perioadă Marea Britanie va rămâne membră a UE, timp în care românii se vor bucura de aceleași drepturi. 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri