Chilia secretă unde a murit Arsenie Boca. De 27 de ani nici așternutul pe pat nu a fost schimbat

Despre viața și minunile părinteleui Arsenie Boca s-a scris extrem de mult și probabil se va mai scrie și mai mult pe viitor. În jurul celui supranumit Sfântul Ardealului s-au născut adevărate legende, cititorilor fiindu-le destul de greu să despartă adevărul de ficțiune.

Unde a murit Arsenie Boca

Din păcate nu mulți credincioși ştiu că Arsenie Boca şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Prahova, la Sinaia, nu la mănăstirea Prislop, acolo unde enoriaşii merg să se reculeagă la mormântul Sfântului Ardealului, aşa cum a fost numit de credincioşi.

Undeva la poalele muntelui, la intrare în Sinaia, la liziera unei păduri dese de brazi, se păstrează şi în zilele noastre un aşezământ monahal ridicat de părintele Arsenie Boca spre finele anilor `60. Aici, în această clădire, ascunsă de un imens gard din lemn, construită după planul părintelui, se află chilia unde Sfântul Ardealului a pictat icoane, a scris, s-a rugat şi în cele din urmă, în data de 28 noiembrie 1989, s-a ridicat la cer.

Este un loc încă neatins de curioşi şi asta pentru că nimeni din afară nu are acces în incinta aşezământului, nici măcar feţele bisericeşti. Totul este îngrijit şi păstrat cu sfinţenie de o mână de maici în vârstă, multe dintre ele martore la ultimele clipe din viaţa părintelui Arsenie Boca.

Nimic din afară nu trădează că, în spatele porţilor din lemn sculptat, se află chilia unde Sfântul Ardealului şi-a petrecut ultima parte a vieţii. Taina este păstrată tocmai pentru ca aşezământul să nu fie transformat într-un loc de pelerinaj aşa cum se întâmplă la Prislop.

Aceasta a fost rânduiala lăsată de părinte care, aşa cum spun măicuţele de aici, nu primea în vizită pe nimeni la Sinaia. Era locul considerat acasă, credincioşii fiind primiţi fie la Prislop, fie la biserica Drăgănescu din judeţul Giurgiu.

În chilia în care a murit părintele Arsenie totul a rămas neschimbat de 27 de ani

Chilia unde părintele Arsenia Boca avea atelierul de pictură, unde a scris şi sculptat în lemn, unde s-a rugat şi unde s-a stins a rămas neschimbată. Niciuna dintre măicuţele care l-au îngrijit pe patul de moarte nu a îndrăznit să se atingă de lucrurile duhovnicului.

Măicuţa Maria, cea care întâmpină oaspeţii la poartă, a mărturisit că în chilie nici măcar aşternutul de pe pat nu a fost schimbat din ziua morţii părintelui Arsenie Boca. „A rămas exact aşa cum a fost ca în ziua în care a murit. Nu ne permitem să facem acolo modificări şi nu va fi dată spre vizitare”, le-a mărturisit măicuţa Maria celor de la adevarul.ro.

Aceasta a lăsat să se înţeleagă faptul că decizia nu le aparţine, nu este un act de egoism din partea comunităţii de măicuţe de la Sinaia, ci asta a fost voinţa duhovnicului lor şi este respectată cu sfinţenie. “Nu pe asemenea lucruri punea preţ părintele şi ar fi trist din partea noastră să facem acest lucru”, a precizat măicuţa Maria.

Citește articolul complet mai jos:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri