Curtea de Casație a Italiei a decis că referendumul care va decide soarta economiei din Peninsulă va avea loc

Referendumul care va decide soarta guvernului Renzi și a economiei Italiei va avea loc în această toamnă. Curtea de Casaţie din Italia a dat, luni, undă verde pentru organizarea unui referendum despre care premierul Matteo Renzi afirmă că va garanta stabilitatea politică, dar de care depinde şi viitorul său politic, a relatat astăzi agenția de presă Reuters.

Renzi a declarat că va demisiona dacă alegătorii nu vor aproba modificările constituţionale care, speră el, vor pune capăt sistemului politic nesigur din Italia, ce a împiedicat toate guvernele de după cel de-Al Doilea Război Mondial să aibă un mandat complet.  

 Este o miză politică imensă pentru liderul de centru-stânga, în condiţiile în care sondajele de opinie arată că mulţi dintre cei 50 de milioane de alegători sunt încă nehotărâţi, iar campania „NU“ se pare că este pe cale să câştige teren în campania care se anunţă strânsă.  

Acum, după ce Curtea de Casaţie a validat cele peste 500.000 de semnături necesare pentru ca referendumul să fie organizat, guvernul dispune de o perioadă de 60 de zile pentru a stabili o dată pentru consultarea populară, probabil între octombrie şi decembrie anul acesta.

Reforma dorită de Renzi, pe care ambele camere ale parlamentului au aprobat-o în aprilie, ar reduce numărul senatorilor de la 315 la 100 şi ar elimina competenţele camerei superioare asupra bugetului şi capacitatea sa de a da jos un guvern. În schimb, camera superioară ar avea control mai degrabă asupra problemelor locale decât asupra celor naţionale.  

Aceasta ar spori puterile guvernului central, reducând puterile celor 20 de regiuni ale Italiei în privinţa unor probleme precum mediul, transportul şi energia.  Împreună cu un nou sistem de vot pentru camera inferioară, modificările ar trebui să facă în cele din urmă din Italia o ţară guvernabilă, susţine premierul Renzi.   Partidele de opoziţie, precum Liga Nordului (antiimigraţie), afirmă că aceste modificări vor înlătura controalele democratice puse în aplicare după război pentru a preveni apariţia unui alt dictator precum conducătorul fascist al Italiei, Benito Mussolini.  

 Referendumul ar putea avea loc după ce parlamentul aprobă bugetul pentru 2017, al cărui proiect urmează să fie prezentat pe 20 octombrie. Potrivit Reuters, aprobarea de către ambele camere ale parlamentului ar dura aproximativ o lună.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri