Deputații britanici au anulat amendamentul care proteja cetățenii europeni din Marea Britanie

Românii care muncesc în Regatul Unit au primit astăzi o veste neplăcută. Deputaţii britanici au votat luni proiectul de lege ce autorizează guvernul să declanşeze Brexitul, la câteva ore după anunţul premierului scoţian privind intenţia de a cere un nou referendum privind independenţa, transmite AFP.

În plus, deputaţii au respins cu cu 335 de voturi la 287 primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit, lucru ce-i afectează direct pe românii plecați la muncă în Insulă.

Această aprobare în a doua lectură trimite textul în faţa Camerei Lorzilor care urmează să se pronunţe luni seara, deschizând calea declanşării divorţului de Uniunea Europeană de către prim-ministrul Theresa May, a relatat astăzi agerpres.ro.

Deputaţii au respins primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetăţeni europeni. Ei au procedat la fel şi cu cel de-al doilea amendament, care acorda parlamentului ultimul cuvânt în privinţa acordului final cu Bruxelles-ul, 331 votând contra faţă de 286 în favoarea acestuia.

UPDATE: 14 martie 

Din păcate Camera Lorzilor a acceptat legea așa cum a fost votată în cursul serii și de Camera Comunelor, fără amendamentele pe care le introdusese cu câteva zile în urmă ce vizau protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit și acordarea ultimului cuvânt parlamentului în privința acordului final cu Bruxelles-ul.

Cu 274 de voturi pentru și 135 contra, parlamentarii au renunțat la amendamentul privind cetățenii europeni, în timp ce cu 274 de voturi pentru și 118 împotrivă au eliminat cel de-al doilea text, care prevedea că parlamentul poate respinge viitorul acord negociat cu UE, transmite EFE.

Purtătoarea de cuvânt a opoziției laburiste în Camera Lorzilor, Dianne Hayter, a declarat că formațiunea sa a renunțat să prelungească procedura de adoptare a legii odată ce majoritatea conservatoare din Camera Comunelor a arătat clar că “Guvernul nu va ceda”.

În același timp Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat luni că va cere Parlamentului din Edinburgh să autorizeze organizarea unui nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, transmit Reuters, DPA şi BBC.

Sturgeon a afirmat că votul ar urma să aibă loc cel mai devreme în toamna anului 2018 şi cel târziu în primăvara anului 2019 şi că săptămâna viitoare se va prezenta în faţa Parlamentului scoţian pentru a solicita aprobarea legiuitorilor pentru acest demers.

Potrivit premierului, cetăţenii Scoţiei trebuie să aibă dreptul de a alege între un Brexit dur şi independenţa ţării lor.

“Apreciez că este important ca Scoţia să fie în măsură să-şi decidă viitorul (…) înainte să fie prea târziu”, a precizat Sturgeon, citată de AFP, amintind că scoţienii au votat majoritar împotriva Brexitului.

Theresa May a reacţionat spunând că o nouă consultare, după cea din septembrie 2014, ar fi un “factor de diviziune” şi ar crea “o enormă incertitudine economică în cel mai rău moment posibil”.

Vezi mai multe detalii despre votul din Camera Comunelor în presa britanică:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri