Detalii năucitoare. Încă 11 orfani de la Craiova aveau tendințe suicidale

La Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj a fost demarată o anchetă penală, după ce doi copii aflaţi în grija statului s-au sinucis, la numai patru zile diferență. Abia după moartea lor cei care îi aveau în grijă au trimis şi alţi copii din centre la un consult psihiatric. Aşa au aflat că încă 11 dintre ei au gânduri suicidale. Rezultatele i-au luat prin surprindere chiar şi pe psihologii care stau de vorbă lunar cu aceşti tineri. Procurorii cercetează acum dacă cei doi copii care și-au pus capăt zilelor puteau fi salvaţi de cei care aveau datoria să îi protejeze.

Fata de 14 ani s-a sinucis pe drumul de la şcoală către casa de tip familial în care locuia. La patru zile, un prieten al fetei, aflat şi el într-un centru de plasament din apropiere, şi-a pus capăt zilelor. Tânărul avea 18 ani şi îşi anunţase gestul pe o reţea de socializare, însă niciunul dintre cei care îl aveau in grijă nu a luat măsuri.

„I-am spus să nu facă acest lucru. I-am fost alături şi i-am zis că nu are rost să îşi ia viaţa pentru nimic în lume. I-am spus că o să fie bine mai târziu, să înveţe carte, să-şi ia un serviciu, să-şi întemeieze o familie”, povestește o colegă.

„A fost şi foarte afectat de Cristina, când a aflat”, afirmă Janina Ionică, dirigintă.

Specialiştii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, cei care ar fi putut să îl ajute, spun că nu au ştiut despre intenţiile băiatului.

„Am aflat în noaptea zilei de sâmbătă spre duminică, adică după ce s-a întâmplat această tragedie. La nivelul instituţiei nu există o structură organizatorică şi nu există proceduri pentru monitorizarea paginilor de Facebook ale copiilor”, spune Florin Stancu, director DGAPC Dolj.

Abia după moartea celor doi, conducerea DGASPC a decis să-i trimită pe ceilalţi copii aflaţi în grija statului la psihiatru. Aşa au aflat că încă 11 colegi au tendinţe suicidale.

Trei dintre ei erau şi foarte apropiaţi de cele două cazuri şi erau foarte marcaţi de evenimente. Nişte gânduri şi preocupări suicidale au fost la toţi de-a lungul timpului”, afirmă Tudor Udriştoiu, medic psihiatru.

Gânduri despre care psihologii care vin o dată pe lună să stea de vorbă cu tinerii din centrele de plasament află abia acum.

„Veneau în fiecare lună, dar veneau şi plecau. Dacă tu voiai să te deschizi bine, dacă nu, ele ziceau bine, e totul ok şi treceau mai departe la alt copil”, povestește una dintre colegelor celor doi tineri.

„Dacă putea sau nu oprit îmi e greu să vă răspund la această întrebare, pentru că nu am discutat exact cu el, însă în aceste şedinţe de consiliere lucrurile nu se pot rezolva de astăzi pe mâine”, spune Claudia Măciucă, psiholog DGSAPC Dolj.

Cazul celor doi tineri a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Aceştia vor să afle dacă tragediile puteau fi evitate.

La nivelul instituţiei nu avem motive să ne simţim vinovaţi. Practic au fost desfăşurate toate activităţile şi toate… şi au fost luate toate măsurile”, declară Florin Stancu, director DGAPC Dolj.

Cercetări în acest caz fac şi reprezentanţii Ministerului Muncii și ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, care au venit astăzi la Craiova pentru a face cercetări. Reprezentaţii celor două centre de plasament nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

sursa: Digi 24

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri