Țara unde se pregătește venitul minim de 800 de euro pe lună

În timp ce în România autoritățile ezită să crească salariul minim la 1200 de lei pe lună deoarece încă nu se știe impactul bugetar al acestei creșteri, o țară nordică se pregătește să introducă venitul minim pentru toți cetățenii ei, indiferent dacă aceștia muncesc sau nu.

Guvernul finlandez face demersurile  să acorde câte 800 de euro pe lună fiecărui cetăţean al său.Condiţia de care ar depinde acest ajutor ar fi ca aceştia să nu mai primească şi alte beneficii, precum asigurări medicale sau concedii plătite.

O analiză Bloomberg arată că propunerea ar încărca bugetul  guvernului finlandez  cu 52,2 miliarde euro anual, iar cei 800 de euro primiţi de cetăţeni ar fi neimpozabili.

Forma finală a acestei măsuri nu va fi gata până în noiembrie anul viitor, dar se caută o formulă prin care toate beneficiile sociale de până acum să fie eliminate şi să rămână doar un venit de bază pentru toată lumea.

Un sondaj realizat de curând a arătat  că 69% din finlandezi sunt de acord cu introducerea unui venit de bază, conform unui sondaj realizat de Kela, o instituţie finlandeză care se ocupă de asigurările sociale.

De asemenea şi premierul Juha Sipila a aprobat ideea: Cred cu tarie că un venit de bază pentru fiecare cetăţean ar simplifica foarte mult sistemul social”.

Şi Olanda analizează posibilitatea introducerii unui proiect asemănător, care va fi testat anul viitor. In schimb parlamentul Elveţiei a votat împotriva unei idei asemănătoare, însă va organiza un referendum în rândul populaţiei în sprijinul deciziei.

Aici găsești cele mai bune cărți de făcut cadou de sărbători!

Libris.ro

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri