Foto: Vezi cum arată avioanele F 16 care au intrat în dotarea Armatei Române

Primele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon au ajuns miercuri seara la Baza 86 Aeriană de la Feteşti. Ele au venit din Portugalia, la manşa acestora fiind piloţi români special antrenaţi, realatează ziarul Adevărul. 

Cele şase aeronave F-16 Fighting Falcon au decolat joi de la Baza 5 Aeriană Monte Real, Portugalia, destinaţia acestora fiind Baza 86 Aeriană de la Feteşti.

Avioanele de luptă au fost cumpărate de statul român de la Portugalia, fiind prima achiziţie de acest fel. Până la finalul anului vor mai ajunge în ţară încă trei aeronave, urmând ca în 2017 să ajungă alte trei F-16 care au fost deja cumpărate. 

Ceremonia de predare-primire a primului lot de avioane F-16 Fighting Falcon de către Forţele Aeriene Române de la Forţele Aeriene Portugheze a avut loc miercuri în Monte Real. 

„Astăzi (miercuri, 28 septembrie – n.r.) este, cu adevărat, o zi istorică pentru România şi pentru Forţele Aeriene Române. Şase avioane F16 Fighting Falcon poartă pe fuselaj însemnele tricolorului. Nu achiziţionăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanţă din Portugalia. Este mai mult decât atât, nu este doar o achiziţie, este dobândirea unei capabilităţi propriu-zise. Iar astăzi consemnăm, de fapt, o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, la ceremonia de preluare a aparatelor de zbor, potrivit news.ro.
 
Motoc a mai spus că această achiziţie va asigura României o apărare redutabilă şi durabilă, escadrila de avioane F16 reprezentând condiţia de eligibilitate pentru programul F35 şi un mijloc de tranziţie către acest obiectiv.
 
„Dotarea cu aceste avioane de luptă înseamnă intrarea în clubul «F-16» şi şansa unui nou început pentru şcoala românească de pilotaj, care se mândreşte cu tradiţii dintre cele mai vechi în lume şi care are acum posibilitatea să contribuie la formarea unor piloţi de elită”, a mai spus Motoc pentru Adevărul. 
Vezi mai jos imagini cu avioanele
 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri