Guvernul britanic a publicat astăzi Cartea Albă a BREXITULUI. Vezi documentul

Guvernul britanic a publicat astăzi, la o zi după un vot ”istoric” în Parlament, strategia cu privire la Brexit, într-o ”carte albă”, care reia marile axe deja dezvăluite, inclusiv privind ieşirea din piaţa unică europeană, relatează AFP citat de Agerpres. .

Extrem de așteptat de opinia publică dar și de mass-media, documentul care are   77 de pagini se centrează în jurul celor 12 puncte pe care premierul Theresa May le-a expus pe data 17 ianuarie într-un discurs în care a anunţat ”un Regatul Unit independent şi cu adevărat mondial”.

Documentul confirmă dorința guvernului de a părăsi nu doar Uniunea Europeană, potrivit voinţei exprimate de britanici în referendumul de la 23 iunie 2016, ci şi piaţa unică şi jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Prioritatea, reafirmă documentul, este ”reluarea controlului” asupra imigraţiei, ceea ce este incompatibil cu principiul UE al liberei circulaţii a muncitorilor, în paralel cu păstrarea ”celui mai bun acces posibil” pe piaţa unică de 500 de milioane de consumatori.

Cartea albă confirmă ”că reuşita noastră politică şi economică este atât în interesul Regatului Unit, cât şi Uniunii Europene”, a declarat ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis, care a prezentat documentul în Parlament.

Reticent să publice cartea albă, Guvernul a sfârşit prin a ceda presiunii exercitate de deputaţi, care reclamă un asemenea document după ce Curtea Supremă a decis să-i dea un cuvânt de spus cu privire la declanşarea procedurii de ieşire din UE.

După mai bine de 17 ore de dezbateri aprinse, deputaţii şi-au dat miercuri seara aprobarea – cu 498 la 114 voturi – ca examinarea proiectului de lege care autorizează Guvernul să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona să continue.

Vezi aici documentul Cartea Albă a BREXIT.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri