Încă o frondă a scoțienilor. Parlamentul scoțian a votat împotriva planului Londrei pentru ieșirea din UE

Parlamentul scoțian a votat marți,7 februarie,  cu o largă majoritate, pentru respingerea planului guvernului de la Londra de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, un vot simbolic, neconstrângător, care evidențiază însă fractura între provinciile britanice în ce privește Brexit-ul, transmite Reuters citată de Agerpres.

Moțiunea propusă de guvernul scoțian a fost adoptată cu 90 de voturi pentru și 34 împotrivă, acestea din urmă provenind în majoritate de la membrii Partidului Conservator.

Acest vot ‘este un test-cheie cu privire la faptul dacă vocea Scoției este ascultată și dacă dorințele noastre pot fi acomodate în interiorul procesului din Marea Britanie’, a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, înaintea scrutinului.

Deși la referendumul din 23 iunie votul per ansamblu a fost favorabil Brexit-ului, două provincii — Scoția și Irlanda de Nord — au votat majoritar pentru menținerea Regatului Unit în blocul comunitar.

După referendum, la care 62% dintre votanții din Scoția s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru menținerea Scoției în Uniune, inclusiv prin organizarea ‘foarte probabilă’, conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independența provinciei de Regatul Unit, după cel eșuat din 2014.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri