VIDEO Iohannis în Parlament astăzi: Ați obosit deja? Ghinion

Preşedintele Klaus Iohannis  susţine un discurs, în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, începând cu ora 12.00. Intervenţia preşedintelui se referă  la modificarea Codurilor Penale, la mişcările de Stradă care au avut loc de la adoptarea ordonanţei 13, dar şi la Referendumul declanşat de Iohannis.

Vezi prima parte a discursului:

“Doamnelor şi domnilor parlamentari, doamnelor şi domnilor musafiri, m-aş fi adresat şi Guvernului, dar e ocupat. Dar nu e bai, la ei am fost deja. Sunteţi un nou Parlament şi mă bucur, chiar mă bucur că aţi avut răbdare să mă aşteptaţi în sală. Vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă.

Noilor şi vechilor parlamentari vă urez succes şi un mandat prin de realizări.  Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la încput de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 d eani de când există statul modern român. Aş fi putut să vă vorbesc despre proiectul de ţară.  Vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză.

Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele 3 zile arată că aproape 80% dintre românii spun că ţara merge în direcţia greşită.  Cum s-a ajuns aici, la trei luni de la alegeri.În 11 decembrie PSD a repurtat o mare victorie.

Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnatî a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce aţi poftit, grija ce aţi avut se vede că nu a fost cea din campanie. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi.

Ce facem dragilor? Retragerea OUG 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate însă sunt în această fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? În mod natural, cel care a creat probleme: PSD.  Doamnelor şi domnilor, preşedinţii celor două camere. Aţi obosit deja? Ghinion!

Preşedinţii celor două camere acreditează ideea că nu aş digera rezultatul votului. Cică afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum. România are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfială execută ordinele d ela partid. România are nevoie de un Guvern care lucrează transparent, care guvernează ziua, nu noaptea pe furiş.

Legiferaţi pentru România, daţi legi bune, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceţi cei care aţi câştigat alegerile. Dar conduceţi responsabil. SUnt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Sunt mari aşteptări din partea mediului economic.  E nevoie de o guvernare transparentă, predictibilă, sustenabilă. Nu vă bateţi joc de România. Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate.  Sunt aşteptări mare d ela partenerii noştri internaţionali. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani pentru ca ROmânia să fie parte a NATO, UE. Lumea are aşteptări d ela noi. SĂ nu-i dezampgim. Dacă PSD, care a creat această criză nu o rezolvă urgent, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni, pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.

Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care-şi construieşte un stat de drept şi-l respectă, o naţiune care se poate mândri cu o Justiţie independentă, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Guvern performant. Sau vrem o naţiune slabă, care în joc totul pentru a scăpa pe câţiva politicieni din situaţii dificile. Merită ROmânia acest sacrificiu pentru câţiva politicieni. Acesta e scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili.  Pentru a afla voinţa suverană a poporului român voi convoca referendumul. Imediat după primirea răspunsului de la Parlament voi convoca referendumul. Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile, în multe localităţi din România, din străinătate.

Iată, când politicienii au vrut să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au adus lumina în procesul democratic. Democraţia trebuie ţinută fvie. Democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată. Democraţia nu e niciodată d ela sine înţeleasă. Pentru multă democraţie e nevoie de multă educaţie şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie. 

Să păstrăm democraţia vie şi ţara curată, la propriu şi la figurat. Pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României. Vă mulţumesc. ” – a fost mesajul Președintelui României. 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri