Italia  295 de menajere și îngrijitoare acuzate de evaziune fiscală: 12 milioane de euro nedeclarate la fisc

Treviso, 295 de menajere și îngrijitoare acuzate de evaziune fiscală: 12 milioane de euro sustrase de la fisc.

Patru mii de lucrătoare casnice, cum ar fi menajerele și îngrijitoarele, în regulă cu relațiile de muncă și cu INPS, dar nu și cu autoritățile fiscale: 295 dintre ele intră în categoria „evazioniștilor totali”, întrucât au omis depunerea declarațiilor fiscale pentru o bază impozabilă sustrasă de la impozitare de peste 12 milioane de euro în total. Acesta este rezultatul controalelor efectuate în provincia Treviso de către Guardia di finanza, care a constatat, de asemenea, cum 6 dintre evazioniștii totali, datorită ascunderii onorariilor primite, au primit și venitul de cetățenie, în valoare totală de 85.000 de euro, scrie corrieredelveneto.it.

Diviziile teritoriale ale comandamentului provincial al Gărzii de Finanțe, în cadrul inițiativelor luate pentru a asigura corectitudinea fiscală, începând cu primele luni ale acestui an au elaborat o analiză de risc țintită împreună cu INPS, care a identificat numeroase poziții legate de ajutoare domestice și îngrijitori, în conformitate cu raportul de colaborare și cu plata reținerilor de asigurări sociale, dar în incapacitate de plată în ceea ce privește prezentarea declarațiilor fiscale în scop de IRPEF pentru anii cuprinși între 2017 și 2021.

Pentru acest tip de lucrător, legislația fiscală prevede că, odată depășite anumite praguri de venit (8.176 de euro începând cu 2022), contribuabilul trebuie să depună o declarație anuală, utilizând modelul 730 sau Unico. Sub aceste praguri, însă, declarația poate fi omisă. Profilul veniturilor celor în cauză a fost reconstituit prin intermediul documentației Inps, datorită faptului că, în majoritatea cazurilor, angajatorii au introdus toate datele solicitate (perioade de angajare, ore lucrate, tarife orare, contribuții plătite, date de plată, trimestre de referință).

Prin încrucișarea informațiilor din bazele de date, a fost posibil să se afle, de asemenea, cine primea venitul de cetățenie fără a avea dreptul la acesta: aceștia au fost raportați – precum și procuraturii din Treviso, pentru profilurile penale care au apărut – la birourile Inps pentru recuperarea sumelor plătite. Cooperare între Finanțe și Inps „Controalele efectuate până în prezent”, a explicat Guardia di finanza, „au implicat doar un procent minoritar din potențialii evazioniști fiscali identificați: activitatea Poliției Financiare din Treviso va continua pentru a completa acțiunea de combatere a evaziunii în acest sector”. Economia subterană și evaziunea denaturează regulile pieței și dăunează cetățenilor cinstiți”.

Din acest punct de vedere, sinergia dintre Guardia di Finanza și Inps reprezintă „un exemplu important de cooperare interinstituțională, menită să protejeze interesele statului și ale cetățenilor, prin schimbul de competențe, resurse și instrumente de investigare”.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri