Lovitură dură pentru Theresa May în cazul BREXIT. Curtea Supremă a UK a decis în defavoarea ei

Premierul britanic Theresa May va trebui sa se supuna deciziei Parlamentului in cazul declansarii procedurii de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Este o lovitura grea pentru Guvernul Britanic care vroia să nu depindă de Parlament în ceea ce privește declansarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Astfel, Parlamentul Marii Britanii trebuie sa autorizeze activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona care declanseaza Brexitul, procesul iesirii Regatului Unit din UE.

Aceasta este decizia de marți, 24 ianuarie a Curtii Supreme de Justitie a Regatului Unit, informeaza EFE, citată  Agerpres. Cu aceasta decizie, tribunalul a respins recursul initiat de guvernul de la Londra impotriva unei decizii anterioare care obliga guvernul  sa-i consulte pe parlamentari inaintea invocarii articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se vor declansa negocierile cu privire la iesirea unei tari din blocul comunitar.

Criticii iesirii din UE, sprijiniti mai ales de guvernul scotian, au aratat de la inceput ca principiile pe care se bazeaza constitutia nescrisa a Marii Britanii o obliga pe May sa supuna votului Parlamentului decizia de a invoca Articolul 50.

Inalta Curte de la Londra a decis ca Parlamentul este factorul decident, insa guvernul a facut apel la Curtea Suprema.

Acum, May are nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a duce mai departe procesul de iesire din UE, ceea ce ar deschide usa si criticilor parlamentarilor.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri