OFICIAL: Partidele cu mai mult de 10 corupti risca sa fie desfiintate

Partidele care au un numar de 10 membri in diferite faze ale urmaririi penale pentru fapte de coruptie risca sa fie desfiintate, potrivit unui proiect de lege depus joi la Camera Deputatilor de catre presedintele PRU Bogdan Diaconu. Acesta isi exprima speranta ca acesta va fi avizat favorabil de catre Guvern si ca va fi votat de toti parlamentarii care “mai au un pic de decenta”.

“Am inregistrat un proiect de lege privind posibilitatea desfiintari partidelor politice in care se constata un numar  mare de cazuri de coruptie demonstrate in Justitie in randul leadershipului acestor partide. Practic in situatia in care aceste cazuri de coruptie nu sunt niste cazuri izolate ci se face demonstratia ca aceasta este o practica obisnuita in activitatea lor politica”, a spus Bogdan Diaconu.

Intrebat care ar fi un top al partidelor care ar putea fi desfiintate daca aceasta lege intra in vigoare, Bogdan Diaconu a precizat ca toate partidele care au guvernat pana in acest moment risca sa fie “victime” ale acestei legi.

“Vedeti ca acest top (.r. al partidelor corupte) se confunda cu perioadele de guvernare ale diverselor partide politice din Romania ultimilor 25 de ani. Cine a guvernat cel mai mult este primul in top, urmatorul este al doilea in top, si asa mai departe. Toate partidele care au participat la conducerea Romaniei si au dus Romania la situatia in care este acum au contribuit la acest dezastru. Toate aceste partide au suficiente cazuri de coruptie ca sa intre sub incidenta acestei legi”, a spus presedintele PRU.

Totusi aceasta lege ar putea avea o problema care sa o impiedice sa treaca de Curtea Constitutionala. Ea nu pare sa tina cont de prezumtia de nevinovatie care se aplica oricarei persoane care nu a fost condamnata definitiv si irevocabil. Amintim ca legea sustine desfiintarea partidelor politice care au 10 membrii in diferite faze ale URMARIRII PENALE, deci prezumate nevinovate, necondamnate definitiv.

Intrebat de acest aspect al legii, Bogdan Diaconu a explicat: “Orice partid are posibilitatea de a-si exclude acel membru pana la lamurirea situatiei lui. El beneficiaza de prezumtia de nevinovatie in fata legii, dar din punct de vedere moral acel partid trebuie sa poata sa stea drept in fata electoratului. (…) Daca se dovedesc nevinovatii, partidele pot sa isi reprimeasca membrii. Persoanele respective nu intra sub incidenta acestei legi, intra in schimb formatiunile politice care ii au pe ei ca si membri”, exemplificand situatia primarilor care sunt suspendati din functie odata cu trimiterea in judecata si demisi la momentul condamnarii.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri