Poreclită ”regina badantelor” – o moldoveancă arestată pentru șantajarea ingrjitoarelor – le lua comisioane

Într-un caz șocant care scoate la iveală aspectele întunecate ale traficului de persoane și exploatării la locul de muncă, o femeie în vârstă de 42 de ani din Cahul, Moldova, a fost reținută de autoritățile locale, în colaborare cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), pentru exploatarea a peste 10 îngrijitoare moldovence în Italia, în perioada 2017-2023.

Arestarea acestei moldovence, poreclită ironic “Regina” badantelor de către Unimedia, marchează rezultatul unui efort susținut al autorităților care caută să facă dreptate victimelor.

Femeia recruta persoane care doreau să lucreze ca badante în Italia și le promitea salarii generoase, de până la 800 de euro pe lună. Cu toate acestea, realitatea era complet diferită, conform unui comunicat al Parchetului.

La sosirea în Italia, victimele, cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani, au descoperit că salariile lor erau semnificativ mai mici, unele primind sume de doar 200 de euro pe lună. Femeia își apropia o parte din acești bani ca “comision” pentru găsirea locurilor de muncă.

Pe lângă salariile inadecvate, victimele erau supuse unor condiții de muncă precare. Ele lucrau ore suplimentare fără a fi plătite și nu aveau contracte de muncă. De asemenea, femeia le șantaja, amenințându-le că le va denunța autorităților dacă depășeau perioada legală de ședere de trei luni în Italia.

Situția a devenit cunoscută autorităților italiene după ce una dintre victime a avut curajul să vorbească și să ceară ajutor. Acest lucru a condus la formularea unei cereri de asistență juridică către procurorii din Moldova, care acum colaborează strâns cu autoritățile italiene pentru a investiga complet cazul.

În prezent, femeia din Cahul se află în arest la domiciliu, în timp ce investigațiile continuă. Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au subliniat că, în conformitate cu legea, femeia beneficiază de prezumția de nevinovăție până la probarea vinovăției.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri