Preşedintele CEDO îl contrazice pe Iohannis: În România este nevoie de o graţiere

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi şi Alejandra Fernandez de Gurmendi, preşedinta Curţii Penale Internaţionale, s-au întâlnit ieri, 27 ianuarie, la început de an judiciar, în cadrul unei ceremonii solemne, cu 300 de oficiali în domeniul juridic prezenţi la Strasbourg la un seminar.

Printre altele, preşedintele CEDO s-a referit la situaţia existentă în închisorile din România, afirmând că “numărul cazurilor împotriva României au crescut cu 108% în anul 2016, dublându-se în ultimul an, această situaţie vizând cauze legate de condiţiile de detenţie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că au intrat sub incidenţa articolului 3 din Convenţie, dar sunt cazuri care reflectă dificultăţi sistemice si structurale şi cer găsirea unor soluţii interne” a declarat șeful CEDO citat de Romania Libera.

El a recomandat ţării noastre luarea unor măsuri rapide la nivel naţional care să urmeze exemplul Italiei, pentru rezolvarea spinoasei probleme create în penitenciare de nerespectarea drepturilor omului.

” Acest lucru este posibil, aşa cum a demonstrat exemplul Italiei, în cazul căreia numărul cazurilor a fost mai mult decît înjumătăţit în ultimii doi ani şi jumătate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului italian, în primul rând ca răspuns la hotărârea – pilot Torregiani, care viza supraaglomerarea din închisori, şi în al doilea rând, cu privire la durata proceselor.

Aceasta arată că acolo unde Guvernul are voinţa de a rezolva o situaţie şi ia măsurile necesare, rezultatele se văd rapid “, cu referire la faptul că în Italia li s-a redus unor deţinuţi perioada de detenţie şi în paralel au fost îmbunătaţite condiţiile din închisori.

Decizia – pilot Torreggiani, la care făcea trimitere preşedintele CEDO, a fost pronunţată în anul 2013, când supraaglomerarea şi condiţiile din penitenciarele italiene au fost descrise drept o problemă “endemică şi structurală incompatibilă cu Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului”.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri