Scandal în Italia deoarece românii au primit o biserică din partea Diocezei catolice.

Una dintre cele mai vechi biserici din orașul Asti, biserică conencată la istoria acestei localități  și îndrăgită de mulți localnici, a fost cedată de conducerea locală a bisericii catolice  comunității ortodoxe române, care este una extrem de numeroasă în zonă. Un gest nobil care a fost făcut  în Săptămâna pentru unitatea creștinilor proclamată de papa Francisc, o «îmbrățișare ecumenică» între catolici și numeroasa comunitate română care numai în oraș numără circa 2500 de credincioși.Vestea a fost primită însă cu dezamăgire și câteva proteste din partea enoriașilor de la Biserica Santa Maria Nuova, a relatat  La Stampa.

Preotul român, paroh de la Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Asti, Marius Trifina, înaintase  o cerere la Curia episcopală în care solicita analizarea posibilității ca numeroasa comunitate românească să beneficieze de o biserică proprie. Încredințarea va avea loc în mod oficial pe timpul duminicii de Paște în aprilie. Concesiunea se acordă pe 10 ani.

Anunțul oficial în această privință a fost făcut de episcopul de Asti, mons. Francesco Guido Ravinale: «În curând va fi posibil să se acorde o clădire care cu siguranță ne este foarte dragă, dar tocmai din acest motiv va fi motiv de mare bucurie, știind-o încredințată unei comunități numeroase și practicante. Suntem siguri că va fi bine conservată și în special suntem conștienți că am efectuat un elegant gest de ecumenism al prieteniei, balsam prețios pentru a contribui la vindecarea, chiar și numai în mică măsură, a rănilor unui creștinism divizat».

Biserica Santa Maria Nuova este în inima orașului, alături de vechiul spital. Este unul dintre monumentele cele mai vechi ale orașului, a fost ridicată la finele secolului IX. Clopotnița are forme în stil roman. Pe altarul central este găzduită marea pictură a lui Gandolfino da Roreto din 1496. Printre enoriașii iluștri figurează dieteticianul Giorgio Calabrese, mereu prezent la slujba de duminică. Santa Maria Nuova este și unul dintre cartierele istorice participante la cursa de cai ”Palio di Asti” pe care din 1968 a câștigat-o de cinci ori. Referentul este preotul Giuseppe Gallo care precizează: «ne vom rezerva oricum utilizarea extraordinară a bisericii pentru ocazii speciale precum binecuvântarea calului participant la cursă și pentru alte ocazii speciale».

Din păcate acest anunț  i-a nemulțumit pe unii  enoriași ai bisericii catolice. Lider  al nemulțumirii credincioșilor catolici este Antonella Laurenti, care este redactor al Gazzetta d’Asti, care a declarat: «Eu aici am fost botezată și m-am căsătorit. Am fi putut măcar să împărțim biserica, să facem zile alternative. Nu avem obiecții pentru faptul că a fost dată de Curie ortodocșilor, ci privind exclusivitatea donației. Noi suntem pentru fraternitate ecumenică, însă vrem să ne păstrăm parohia».

«De când am aflat că biserica va fi dată în mod exclusiv comunității ortodoxe nu am liniște – afirmă Laurenti. Mama mea este furioasă și la fel prietenele sale: are probleme de deplasare și să ajungă până la San Secondo nu e foarte ușor. Este ecumenism să închizi ușa catolicilor și să o deschizi larg ortodocșilor? Biserica putea fi utilizată de ambele comunități, așa cum a fost la San Silvestro. Noi cei de la Santa Maria Nuova nu mai avem nimic – subliniază. Ne-au luat UPIM, cazarma, spitalul, clinica San Secondo, Banca d’Italia și acum biserica. Mă înfurie faptul că am fost puși în fața faptului împlinit. Existăm numai când e momentul să se ceară?

Vezi mai jos una din știrile din presa italiană pe acest subiect:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri