Radio Cernăuți primul post ce emite non stop în limba română pentru românii din Ucraina

La nici o lună de la instalarea în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni a lui Dan Stoenescu, în Ucraina s-a deschis primul radio care emite 24 din 24 în limba română. Este vorba de Radio Cernăuți care emite din orașul Cernăuți și care poate fi ascultat pe internet de românii de pretutindeni. Pagina oficială de internet a radio Cernăuți este  www.bucpress.eu.

Radio Cernăuți a apărut la inițiativa organizației Liga Tineretului Român Junimea din Cernăuţi și a  finanțarea a fost asigurată de către Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

Trebuie subliniat că apariția acestui post de radio este un fapt ce arată interesul din ce în ce mai accentuat al statului român pentru sprijinirea minorității române din Ucraina, minoritate ce a avut destul de mult de suferit din cauza inflexibilității autorităților urcainiene.

În ciuda unei  deschideri de moment către România a statului ucrainian, deschidere generată de conflictul cu Rusia și de nevoia de a-și găsi aliați în zonă,  această deschidere este una care nu respectă în totalitate drepturile minorității românești din Ucraina, în special cele referitoare la educație în limba maternă.

Încercările repetate ale statului ucrainian de împărțire artificială a comunității românești în “moldovenească” și română, precum și refuzul constant de a recunoaște minoritatea română din Ucraina ca a treia ca mărime din Ucraina sunt recente și vor constitui o reală provocare pentru ministrul Stoenescu care are un mandate extrem de scurt la conducerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

O altă problemă cu care ministrul Dan Stoenescu se va confrunta este dezbinarea comunității românești din Ucraina, dezbinare generată de statul ucrainian care încă nu înțelege că respectarea drepturilor comunității românești din Ucraina este esențială pentru bunele relații româno-ucrainiene.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri