Scoția va deschide discuții cu Bruxelles-ul pentru a rămâne în UE

După ce ieri premierul scoțian a declarat că este foarte posibil organizarea unui referendum în Scoția pentru ruperea de Marea Britanie, din cauza votului anti UE dat de britanici, astăzi Nicola Sturgeon revine cu declarații mult mai concrete. Guvernul scoțian vrea să deschidă ‘discuții imediate’ cu Bruxelles-ul pentru ‘a proteja locul Scoției Uniunea Europeană’ în urma votului de ieșire a Marii Britanii din UE, a declarat prim-ministrul Nicola Sturgeon, a transmis BBC News citat de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute  după o  reuniune de urgență ce a avut loc la Edinburgh,premierul scoțian precizând că executivul scoțian reflectează de acum înainte la un cadru legislativ care să permită organizarea unui al doilea referendum privind independența Scoției, care acum este o regiune cu autonomie limitată  a Regatului Unit.

Merită precizat că poziția din ce în ce mai fermă a Scoției cu privire la ieșirea din Regatul Marii Britanii pune o presiune imensă pe parlamentul britanic care va trebui să decidă dacă va ține seama de rezultatele referendumului și va însărcina guvernul britanic să scoată regatul din Uniunea Europeană.

La referendumul ce a avut loc joi în Regatul Unit, scoțienii au votat în proporție de 62 % pentru rămânerea în UE ( 38 % împotrivă), ceea ce contrastează puternic cu rezultatul general: 52 % pentru Brexit și 48 % pentru rămânerea în blocul comunitar.

Potrivit guvernului de la Edinburgh, rezultatul de la referendumul de joi ar putea reprezenta o justificare pentru un alt vot popular privind independența Scoției.

Vă amintim că la referendumul din 2014 ce a privit independența Scoției de Marea Britanie, scoțienii au votat în proporție de 55 % împotriva separării Scoției de Regatul Unit.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri