Veste excelentă pentru românii din UK. Comisia Camerelor Comunelor pentru BREXIT cere Guvernului să respecte drepturile imigranților

Comisia Camerei Comunelor pentru ieşirea din Uniunea Europeană a cerut duminică guvernului britanic să adopte unilateral decizia de a asigura drepturile celor 3,2 milioane de cetăţeni ai ţărilor membre ale Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit, transmite Xinhua.

În raportul său, comisia camerei alese a parlamentului Regatului Unit a recomandat unanim executivului condus de premierul Theresa May să acţioneze imediat. Membrii comisiei, care reprezintă toate partidele parlamentare, sunt de părere că atât cetăţenii europeni din Regatul Unit, cât şi cetăţenii britanici din alte state europene trebuie să beneficieze în continuare de asigurări de sănătate şi de pensii, după Brexit, a relatat astăzi agerpres.ro. citând presa britanică.

Laburistul Hilary Benn, preşedintele comisiei, a declarat: “Cetăţenii UE care au venit să locuiască şi să muncească aici au contribuit enorm la viaţa economică şi culturală a Regatului Unit. Ei au muncit din greu, şi-au plătit impozitele, s-au integrat, au crescut familii şi au prins rădăcini. Ei nu a avut drept de vot la referendum (n. red. – referendumul din 2016 pentru retragerea Regatului Unit din UE), dar rezultatul i-a lăsat să îşi ducă viaţa sub un nor de incertitudine. Este de înţeles că sunt preocupaţi de dreptul lor de a rămâne şi de drepturile lor viitoare de acces la educaţie şi îngrijiri medicale. La fel, britanicii care muncesc şi trăiesc pe continent sunt îngrijoraţi de dreptul lor la muncă şi acces la îngrijiri medicale după Brexit. Cetăţenii europeni din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE ştiu despre negocierile care vor urma, dar nu doresc să fie utilizaţi ca monedă de negociere. Deşi guvernul a afirmat că doreşte rămânerea cetăţenilor UE, nu a oferit suficiente asigurări că drepturile şi statutul de care au beneficiat vor fi garantate. Ar trebui să facă asta acum”.

Raportul comitetului, care nu are caracter obligatoriu pentru guvern, cere şi revizuirea procedurii de solicitare a dreptului de rezidenţă permanentă în Regatul Unit. În prezent, cetăţenii europeni trebuie să completeze în acest scop un formular de 85 de pagini. “Ni s-a spus că la ritmul de procesare dinainte de referendum, acordarea documentelor de reşedinţă tuturor celor care o solicită şi sunt potenţial eligibili ar dura, potrivit sistemului curent, echivalentul a 140 de ani”, a arătat Benn.

Comitetul a făcut apel la guvern să explice cum va stabili un nou sistem de imigrare, care să fie implementat în termen de doi ani de la declanşarea procedurii din Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene, conform căruia va avea loc retragerea Regatului Unit.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor – camera parlamentară ai cărei membri sunt desemnaţi, nu aleşi – a aprobat cu o largă majoritate un amendament la proiectul de lege propus de premierul Theresa May pentru începerea procesului de ieşire din Uniunea Europeană. Amendamentul vizează garantarea statului europenilor care trăiesc în Regatul Unit. Potrivit Xinhua, se aşteaptă ca modificarea să nu treacă de votul final în Camera Comunelor.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri