Spania anunță relaxarea carantinei. Ce angajați se întorc la muncă

Una dintre țările cele mai afectate de noul coronavirus a luat o decizie fără precedent! Duminică, 12 aprilie, premierul Sanchez a anunțat în cadrul unei conferințe de presă ieșirea dintr-un blocaj total, permițând anumitor companii să-și reia activitatea, în vederea unei reconstrucții sociale și economice.

Premierul Pedro Sanchez a vorbit duminică, în cadrul într-o conferință de presă că „E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială„. Acesta a ținut să sublinieze faptul că măsurile generale impuse până acum rămân în vigoare, inclusiv deplasarea la cumpărături și la locul de muncă.

Ce angajați se întorc la muncă

Cetățenii care vor ieși la muncă fac parte din sectoarele considerate neesențiale, autoritățile garantând măști de protecție pe care trebuie să le poarte și care vor fi distribuite de forțele de ordine. De asemenea, premierul a menționat faptul că ”Reluarea activității în sectoare cum ar fi industria sau construcțiile nu înseamnă o reducere a urgenței sanitare”:

Vreau să fiu foarte clar: nici măcar nu intrăm într-o a doua fază. Descaladarea va începe cel mai devreme în două săptămâni și va fi progresivă și prudentă”, a spus el în timpul conferinței de presă de duminică.

Acesta a ținut să precizeze că sănătatea cetățenilor reprezintă o prioritate în acest moment: „Cel mai important lucru pentru mine este sănătatea publică a cetățenilor. Acesta este singurul meu obiectiv: să salvez vieți”, a spus el, făcând apel la opoziție pentru a se alătura reconstrucției economice. Aceștia acuză Guvernul că acționează necoordonat și nu ia în calcul opiniile lor.

„E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială”

Printre altele, scopul acestei conferințe se leagă și de solicitarea premierului Sánchez către președinții autonomi a „necesității unui Pact pentru Reconstrucția Economică și Socială” odată ce trece amenințarea pandemiei coronavirusului, invitându-i să facă parte din ea. Acesta consideră că este necesar să se transmită un „mesaj de coordonare, colaborare și cooperare” și astfel să reprezinte pentru cetățeni un exemplu prin care le arată că instituțiile și partidele acționează „împreună”.

La rândul lor, președinții autonomi reproșează modul în care este gestionat sistemul sanitar în această perioadă de criză, inclusiv decizia reîntoarcerii la muncă a angajaților din mai multe domenii de activitate.

Quim Torra, președintele Guvernului Catalonia și președintele Íñigo Urkullu au fost cei care s-au remarcat în a fi deosebit de critici. Primul a solicitat executivului rapoarte care justifică reîntoarcerea la muncă începând de luni a acestor sectoare neesențiale, deoarece informațiile pe care le oferă experții lor, indică faptul că această revenire poate fi contraproductivă în depășirea bolii. „Este nechibzuit. Nu putem relaxa acum restricțiile„, a spus Torra. Cel de-al doilea președinte menționează faptul că acest tip de ședințe ar trebui să abordeze mai degrabă o organizare serioasă decât dorința Executivului de a avea punctul său de vedere: „Solicităm Guvernului să regândească această metodă de lucru. Nu este admisibil„, a spus Urkullu.

Când au fost suspendate activitățile în sectoarele considerate neesențiale

Toate aceste decizii vin după ce pe 28 martie, premierul spaniol a oficializat suspendarea oricărei activităţi economice neesenţiale timp de cel puţin două săptămâni. Această decizie a fost luată după ce în 24 de ore Spania înregistrase un record de 832 de decese provocate de noul coronavirus.

Toţi salariaţii din activităţile neesenţiale vor trebui să rămână acasă în următoarele două săptămâni”, respectiv până pe 9 aprilie inclusiv, în weekendul marcat de începerea Paştelui catolic, a precizat Sanchez în urmă cu două săptămâni.

Activităţile care au continuat în această perioadă de urgență au fost, ca și în cazul României, activitățile esenţiale, în special cele din sectoarele sanitar, alimentar şi energetic.

Întâmplarea face că anunțul revenirii la muncă a mai multor domenii de activitate a fost făcut duminică, în aceeași zi în care Spania a raportat 619 decese de coronavirus, în creștere după trei zile consecutive de scădere.
Sâmbătă, spaniolii au înregistrat 510 decese într-o zi, aceasta fiind cifra cea mai scăzută în aproape trei săptămâni greu încercate.

Numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Spania a ajuns duminică la 16.972, de la 16.353 în ziua precedentă, iar numărul cazurilor confirmate în 24 de ore a crescut şi el, la 166.019, de la 161.852. De asemenea, autorităţile spaniole au raportat 62.391 de persoane vindecate.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri