Veste bună pentru românii sosiți în UK înainte de BREXIT. UE pune condiții Marii Britanii

Liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie să le asigure dreptul de şedere permanentă cetăţenilor Uniunii veniţi în Regatul Unit înainte de ieşirea propriu-zisă a acestuia din blocul comunitar, în 2019, potrivit unui proiect de plan de negociere consultat de Reuters.

Documentul de nouă pagini – care potrivit unor oficiali nu ar urma să suporte modificări semnificative înainte de adoptarea sa de către liderii UE, prevăzută pentru sâmbătă la Bruxelles – va stipula de asemenea că nu există nicio garanţie că un viitor acord de comerţ liber între Marea Britanie şi Uniunea va asigura accesul la bloc al vastei industrii de servicii financiare britanice.

Ce prevede proiectul cu privire la europenii sosiți în UK înainte de Brexit

Proiectul prevede între altele ca toţi expaţii europeni veniţi în Marea Britanie, inclusiv cei ajunşi în această ţară în preziua Brexit-ului – prevăzut pentru 29 martie 2019, la miezul nopţii – să beneficieze de aceleaşi drepturi. Surse diplomatice afirmă că o serie de state, cum este Polonia, care are 800.000 de cetăţeni în Marea Britanie, se tem că guvernul de la Londra urmăreşte să le garanteze şederea doar celor veniţi înainte de declanşarea Brexit-ului, luna trecută, sau chiar înainte de referendumul din iunie anul trecut privind ieşirea ţării din blocul comunitar.

Cei 27 de colegi ai şefei guvernului britanic Theresa May vor cere, totodată, ca Marea Britanie să-şi achite contribuţia la angajamentele financiare ale UE timp de doi ani după Brexit. Ei vor cere Londrei să plătească nu doar zecile de miliarde de euro corespunzătoare părţii sale din angajamentele UE asumate înainte de Brexit, dar şi cheltuielile prevăzute până la finele lui 2020 în baza actualului Cadru financiar multianual al Uniunii, convenit de Marea Britanie în 2014.

“Un acord financiar unic, care să includă şi aspectele rezultatele din Cadrul financiar multianual, ar urma să asigure că Uniunea Europeană şi Regatul Unit îşi respectă, amândouă, obligaţiile rezultate din întreaga perioadă de apartenenţă a Marii Britanii la Uniune”, se arată în documentul citat  marţi, 25 aprilie, de Reuters.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri